Beérkezett anyagok

Először is nagyon szépen köszönjük mindazoknak, akik beküldtek a játékra ötleteket, milyen módszerekkel tanulnak! Ők mind nyertesek, úgy véljük!

Megtörtént a szavazás is.

Ennek alapján az ötletek kategóriában:
3. helyezett: Aranka

2. helyezett: Maya
1. helyezett: Babi

A videók kategóriában:
3. helyezett: Adrienn

2. helyezett: Ildikó
1. helyezett: Attila

Szívből gratulálunk!

 

 

Adri

Adrinak legtöbbször a dialektusokkal gyűlik meg a baja. Ez ihlette meg az alábbi videót is. 

Die Personen sind rein fiktiv und jegliche Ähnlichkeit mit bestehenden Personen ist rein zufällig. (A történet szereplői kitalált személyek, bármilyen hasonlóság valós személyekkel csupán a véletlen műve.)

 

Kata

 
Kata úgy gyakorol, hogy amikor talál egy táblázatot, amiben esetleg hiba van (erre a csoportban mindig fény derül, ha valami pontatlan), akkor lemásolja magának helyesen. Az átírás közben tanul. 

Attila

Attila úgy tanul, ha sokat kérdez.
 

Katy

 
 

Sikerült elkészíteni a játékra egy párbeszédet!

Magamról néhány szót:

Raczenböck Katinak hívnak, 43 éves vagyok Győr mellett élek, és kb úgy 4-5 éve dolgozom időszakosan Ausztriában (Burgenlandban). Volt, hogy sokat használtam a nyelvet, mert nem volt magyar a közelemben, de tavaly, meg idén sajnos kevesebbet sikerül.Iskolában nem tanultam németet, csak tanfolyamon, magántanárnál és egyedül az ELO füzeteiből.

ÖSD nyelvvizsgám van közéfokú(2006) ban csináltam, de van alap rigó utcai még régebbről.

Sokáig nem mertem használni a nyelvet, - nem is igen volt rá lehetőség- aztán jött egy löket és ha lehetőségem van rá beszélek,olvasok, na meg persze nem birok elszakadni a csoportotoktól, annyira jó.

Sok a hiányosságom, meg figyelmetlenség miatt a nyelvtani hiba, de remélem a készitett anyagomban, csak elvétve

akad.  

Képekből, a szöveget úgy mondtam alá. Azért ezt a témát választottam, mert egyszer szeretnék idegenvezető lenni.

 

 

Aranka

Sziasztok.

A képeken a saját gyártású kis szókártyáimat láthatjátok. 
Nekem ezek a kártyák nagyon sokat segítettek, nem igazán szeretek szavakat tanulni, de miközben ezeket gyártottam (egyik felére németül írtam le egy szót, másik felére pedig magyarul - és sokszor példamondatokat is rittyentettem a szavakkal), félig-meddig megragadtak a fejemben.

Nem csak ezért jók ám ezek a kártyák. Mindenhova elkísérhetnek, és bevethetőek sorban állás közben, a buszon (ha nem kell kapaszkodni, és nem vagy hányós típus..), munkahelyen (én persze ott nem tanultam, csak mondom, hogy simán lehet ott is tanulni:D D

Egy hátrányuk van: könnyen áznak. Ezt akkor állapítottam meg, amikor félkómásan sikeresen a zsebemben hagytam őket, és ráküldtem a mosóprogramot. Hát mit mondjak. Utána kevésbé voltak olvashatóak a példamondataim. Szóval aki ilyesmire vetemedik, az ne tegye mosógépe őket, nem fognak szárazak maradni. A laminálás is jó ötlet, de ahhoz se gépem, se türelmem nem volt.

Egy ideje már telóval gyártom ezeket a kártyákat, gyorsabb, és a telefon aztán tényleg mindig velem van. Meg hát: haladnom kell a korral;)
Szóval, ez az egyik én kis trükköm a szavak tanulásához. Remélem van, aki kedvet kapott, hajrá Mindenki;)

Ildikó

Kedves Mindenki!

Én évek óta küzdök a B2-es nyelvvizsgáért, de valahogy soha nem sikerül. Tehát ezen a szinten kellene a videón beszélni. Foglalkoztatott a játék , hogy milyen szituációban tudnék én is beszélni, hogy lássátok ti is. Németországban élek, de most , június végén hazajöttem két hét szabadságra és végre találkoztam a keresztlányommal, Elizabettel, aki 22 éves és germanisztikát tanul. Úgy gondoltam, ez talán jó helyzet megmutatni,hogy hogyan tudok beszélni. Tudni kell még, hogy én mindig akkor nem tudok beszélni, ha valaki jobban beszél nálam. Nagyon nagy erő kellett hozzá, hogy tényleg beszélgessek vele. Mi még soha sem beszéltünk egy szót sem németül, mert eddig én nem tudtam, és elég ritkán is találkozunk. Ez sült ki belőle. 

 

Judit

 

Én néhány ragozást írtam ki magamnak táblázatba. Néhány kulcsszó a "nadrág" és "fogkefe", ami sokat segít a memorizálásban, de ha mégis elfelejteném, mindig az ágyam falvédőjére van lógatva. Ha elfelejtem, csak rápillantok. 

Babi

Szervusztok! 
Megosztanám veletek, hogy én milyen módját választottam annak, hogy jobban beszéljek németül. Kezdem azzal, hogy nulláról indultam. Én azt hittem, hogy az eins, zwei, az a németben olyan, mint nálunk az ingyombingyom. Hallottam valaha egy dalt, amiben az volt, hogy: Eins zwei Polizei. Német órán sosem voltam . Mivel könyvből, netről magam tanultam, jobban írtam, mint beszéltem. Elég jól olvasok is, mert ha német gyereket altattam, neki németül kellet olvasni a Gute Nacht Geschicktét. De fogalmam sem volt hogy mit olvasok. :)
Mikor az osztrákokhoz jöttem dolgozni, alig makogtam valamit. Gondoltam,hogy ezen változtatnom kell, hisz ez a kenyerem. Kerestem, hol tudnék beszélni. Kocsmába menni nem akartam. Elmentem vasárnap délelőtt templomba. Hát itt csalódás ért. A sok schmuckos nő nem igazán akart velem beszélgetni. Megfigyeltem, ha én kezdeményezem a beszélgetést parkban, vagy itt ott, akkor bizalmatlanok. Kimentem a parkba kötni, horgolni. Mindig akadt egy két kiváncsi öregasszony, aki mellém ült. Ez működik, megyek most is. De mégis kevés. Egy barátnőm regisztrált engem egy társkereső oldalra, aminek annyira nem örültem, mert úgy vagyok én már a férfival, mint a tigrissel. Úgy el-el nézegetem, de otthon nem tartanám. De mégiscsak izgatott a dolog. Az oldalon a kifejezések, mind idegenek voltak, meg kellett tanulni, hogy ki tudjam tölteni az adatlapomat. Egyértelmű volt a nevemből, hogy magyar vagyok. És mikor már pár adatot ki tudtam tölteni, jöttek is sorban az üdvözletek, válaszolnom is kellet.Aztán a találkozások, azokon meg beszélhettem. Egyre jobban ment. Kapcsolatot nem akartam, ezért mire melegedett volna,lezártam azzal, hogy én nem tudok németül. Ezt mindig be lehet vetni! :D:D És egy jó barát,- akit ez egyáltalán nem érdekelt,- de ő meg nem akart sárkánnyal élni, hívott közösségbe, és kirándulni, ahol másokkal is beszélhettem, sokat javult a beszédem. Mára azt mondják, hogy jól beszélek. De hát inkább hazudjanak egy kicsit, minthogy én megsértődjek. :D Tudom, hogy szépen nem fogok tudni sosem beszélni németül, de mindig jobban szeretnék. Kívánom mindenkinek, hogy más is találja meg a számára leginkább megfelelő módot a beszélgetésre. Sok sikert! 

 

Viki

37 évesen ér nyuszival tanulni? :-)

Maya

 

Üdvözlöm a „német nyelven szeretne beszélni kollektívát”.

Volt már szerencsénk egymáshoz a csoportban. Nos, én tegnapig még bíztam benne, hogy egy videóval tudom majd szemléltetni egy napomat. Sajnos a bácsika akit gondozok, nem járult hozzá.

Ezért most kis szösszenetekben leírom , hogyan is élünk mi egymás mellett...

Fél éve vagyok a gondozója, egy napot sem voltunk külön azóta. Ezt azért bocsájtottam előre, hogy érthetőbb legyen a „csevegésünk” ami eléggé egyedi szerintem.

Mivel Ő 80 éves, még mindig a bayerisch nyelvet használja legtöbbször. Kezdem azzal, hogy kérdezek tőle: Trinkst du ein Bier? Bácsika: Jaaaaa. Ist du ein Eier? Bácsika: Jaaaaa. Valahogy így, szépen lassan ráérősen „elbeszélgetünk”.

Na, de vannak itt igazi kihívások is. Napi szinten megjelennek a caritas nővérkék reggel 7 -kor.

10 éve segítenek az ellátásban. Olyan karattyolással indul a nap, hogy inkább vissza húzódom a szobámba és onnan fülelek! Van aki Tirolból jött, van Szlovák ás Magyar nővér is. Mindnek más az

akcentusa, mindegyik mondja a magáét én meg addig válogatom a lencsét a borsótól...

Egyébként sokat tanultam tőlük. Ha, azt szeretném hogy húzza fel a lábait, azt mondom: Beine auftsehen, vagy foduljon felém: komm zu mir..stb. És megteszi nekem is!! Gott sein dank!

Mire asztalhoz ültetik már leizzadva adom a reggelijét oda. Elköszönünk , mindent kívánunk egymásnak sokszor nem akar vége lenni, még ezt is tudom mondani még azt is...

A reggelit, csendesen halk bayerisch muzsika mellett , egy szót nem szólva elfogyasztjuk. Nagyon intelligens a bácsi már az első héten átjött nekem. Kis úja elválik a többitől ahogy a villát fogja, nem nyúlna semmiért ha nincs evőeszköz a kezébe nehogy piszkos legyen a keze. Ezért a sárgabarackot is villával veszi ki és teszi a szájába. A mag kiköpése az megy primitív módon is, az asztal alól szedegetem össze..

És akkor fél 10 kor érkezik a fizikoterapeuta, aki ennek az egészségközpontnak az igazgatója is egyben, ahol lakunk. Ő aztán meg sem kérdezi tudok-e beszélni, egyből a közepébe vág! Már éppen kérném, hogy lassabban de már itt sincs. Amíg beszélt bebokszolt kettőt a gondozottamnak , elmondta, hogy csütörtökön több ideje lesz és akkor majd foglalkozik a lábával is. Fél év alatt ennyi időre toppan be azóta is. Az öregem már azt mondta, hogy az én barátom, mert többet vagyok vele amíg beengedem meg amikor kikísérem. Pedig az is max. 2 perc. Szóval tanulgatok, /mondanám/, a körülöttem lévő emberektől de valójában magamban, hajnalban. Akkor fogékony az agyam. Akkor szoktam megvilágosodni, vagy kel fel a nap..olyan bizonytalan vagyok e téren még.

Délután a csendes pihenőben elindulok ám! Első utam a Vinzenzmur ahol szívélyesen fogadnak már és tudják, hogy a legnagyobb porció leberspäzlit kérem : Ich möchte große porzion Leberspätzli , bitte. /ahogy én azt elképzelem/ és már hozzák is az 1kg kiszerelésben. Veszek még Leberkäse-t mit Bezel, és egy kis „hazai” Karoffelsalat-ot. Vállamon a batyuval, irány a Bakerei ahol tudják, hogy ein cappucino, zu mit nehmen , bitte -lesz. Szívószálat én választom az aznapi ruhám színéhez és elvegyülök még egy kicsit a sétáló utca forgatagában. Én itt élek 4 éve Németországban, és úgy járok az utcán mintha ide születtem volna. Bármit megkérdezek, bárkinek segítek eligazodni, érdeklődöm új áruk után de a magam kis egyedi beszéd stílusommal. Mára már kezdem használni az elöljáró szavakat és a főneveket de nem tudatosan, csak úgy jön valahonnan. Lehet, hogy sokkk

voltam és nem is arról írtam ami a pályázatban állt, de most olyan jól esett ezeket megosztani veletek. Reggelig is tudnék sztorizni de félek, hogy elunjátok.

Mindenkinek azt üzenném, befog érni az a”gyümölcs” és találkozunk még a főutcában ahol magabiztosan fogtok sétálni!

Köszönöm!