lupan-agnes-web

A Lupán Német Online csapata

Vallom, hogy mindenki meg tud tanulni németül, ha a megfelelő módszerrel közelíti meg a nyelvtanulást. A tanár feladata a tanulót és a hozzá legmegfelelőbb módszert megtalálni és összekapcsolni. A mindennapi, életszerű, gyakorlati nyelvtanulást és nyelvtanítást tartom a legeredményesebbnek, így itt, nálunk mindent beszéden, gyakorlatban azonnal kipróbálható módszereken keresztül tanulsz. A sikerélmények azonnal érkeznek, s ezáltal megszereted a nyelvtanulást, türelmetlenül várod már a következő órát.

Lupán Ági vagyok, a Lupán Német Online megálmodója, létrehozója.

Már gyerekkoromban is teljesen rabul tudott ejteni, ahogy azok a gyerekek, akik pár éves külföldi tartózkodás után tértek haza, folyékonyan beszéltek egy-egy idegen nyelvet. Arról ábrándoztam, milyen jó is lenne folyékonyan, anélkül egy idegen nyelven beszélni, hogy az ember folyton megáll és fordít magában.

Szép álom, de a megvalósítás Magyarországon nem volt egyszerű. A heti egy alkalommal végzett tanfolyam után, ahol épp már érintettük volna a múlt időt, bekerültem a Budapesti Osztrák Gimnáziumba, ahol minden németül folyt. Én meg semmit, de semmit nem értettem belőle. A tanárok elöl magyarázták az anyagot, én a helyemen csendben kétségbe estem. Éjszakába nyúlóan nyálaztam a szótárakat, hogy egyáltalán a másnapi leckét meg tudjam oldani, szó sem volt német tanulásról, nem jutott idő a szó szoros értelmében vett nyelvtanulásra. Akkoriban összetettem volna a két kezem egy olyan csoportért, mint amikből manapság rengeteg van a Facebook-on, hogy én felteszem a kérdéseket és ott választ kapok. Így jobb híján egyedül tanultam. Az anyagot és amikor csak tudtam, a nyelvet is.

Amikor eleinte elkezdtem tanítani, megpróbálkoztam természetesen én is mindenféle módszerrel, ahogyan én is tanultam a nyelvet, ahogy engem is tanítottak: eleinte tanfolyamon, majd a gimnáziumban az angolt mint idegen nyelvet. De valahogy egyre azt láttam, olyan visszajelzések jöttek, hogy a legtöbb ember szenved, miközben nyelveket tanul. Én eleinte nem értettem, mert én imádtam nyelveket tanulni. Akkor is, ha a nyelvtant nyomták agyba-főbe. Rá kellett jönnöm, hogy tényleg mindenki annyira más. Míg ez nekem megfelelt, másnak nagyon nem. Kezdtem megérteni azt is, hogy bár tetszett nekem a sok nyelvtani magyarázat a tanulás során, valamiért sose mertem megszólalni németül. Mert féltem. Rettegtem attól, hogy hibázom, hogy valamit nem jól mondok. Így inkább nem is beszéltem, csak ha nagyon muszáj volt.

Amikor 10 évvel ezelőtt kiköltöztem Németországba, akkor változott meg teljesen a látásmódom. Itt tapasztaltam meg azt is, hogy nem érdekes, ha valamit rosszul mondunk, amíg törekszünk arra, hogy tanuljunk, fejlődjünk, itt azt nagyon értékelik. A kintiek meg szeretnék érteni, mit mondunk, akkor is, ha eltévesztünk valamit. Plusz: éles helyzetben nincs idő gondolkodni. Szerettem volna egy olyan helyet megalkotni, ahol bárki segítséget kap, aki arra kényszerül, hogy egyedül küzdjön meg a nyelvtanulással. 10 év külföldön is szerzett tapasztalat után, ahol rengeteget tanultam, volt lehetőségem kipróbálni többféle módszert online és offline is, megalkottam a magam módszerét: csak és kizárólag beszédet tanítok. Minden órán beszélünk a diákokkal. Végig. Akkor is, ha kezdő. Olvasni, feladatokat megoldani, teszteket kitölteni bárki tud otthon egyedül – ezek remek házi feladatok, de beszélni egyedül otthon nehéz. Ezért ez lett a misszióm, hogy mindenkit rábírjak a beszédre. Aki félénk, aki gátlásos, aki szereti a nyelvtant, aki kiütést kap tőle, aki szófukar, aki leblokkol, aki nem szeret beszélni – egyszóval mindenkit. Mert hiszem, hogy mindenki tud beszélni németül. Csak meg kell mutatni az utat, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő módszert, ami sikerre viszi. És nem elhanyagolható, hogy az önbizalmát is építeni, ápolni kell. Ez nagyon fontos a motiváció mellett. A tanár fő feladata ez. Fogni a tanítvány kezét és megmutatni neki nem csak a helyes utat, de azt is, mire képes, mert legtöbbször sejtelmük sincs arról.

Arra tettem fel az életem, hogy mindenkinek segítsek megszólalni németül, aki velem tanul.

Amikor nem tanulok vagy nem tanítok, imádok olvasni, újabban írni is, édességet enni, szeretek szép, új városokat felfedezni, kirándulni, biciklizni, vagy csak egyszerűen azon törni a fejem, milyen módszerekkel lehetne még a nyelvtanítást gazdagítani. 

Hadd mutassam be kolléganőimet/kollágáimat!

Ők azok, akik segítségemre vannak abban, hogy a minőség változatlan maradhasson az oldal folyamatos bővülésével!

2014-ben indult útjára az oldal, akkor még egymagam voltam mindenütt jelen, mára azonban már igen nagyszerű kolléganők és kollégák támogatnak mindenben!

Terek Boglarka 1

Terék Boglárka

2003-ban végeztem a Szolnoki Főiskolán mint vendéglátó és szálloda szakos közgazdász. Próbálkoztam szállodákban elhelyezkedni, valamennyi ideig dolgoztam is recepciósként, de hamar rájöttem, hogy nem ez lesz az én világom. Azóta több, mint 15 éve pénzügyi asszisztensként dolgozom, dolgoztam különböző cégeknél. Volt egy kis kitérőm, amikor biztosítási ügynökként próbáltam egy saját vállalkozás kiépítését. Áginak az adminisztrációban, levelezésben segítek. Kötődésem a német nyelvhez, hogy idegenforgalmi szakmai nyelvvizsgával rendelkezem, egy évet éltem Ausztriában is, így lehetőségem volt az élő nyelvet megismernem, főleg az oberösterreichi dialektust.  

Fail Ágnes

Fail Ágnes

Fail Ágnes vagyok. 1999-ben végeztem az ELTE német nyelvtanári szakán, majd 2006-ban a BME fordító és tolmács szakán. Egy szállítmányozási cégnél tett öt éves kitérőn kívül folyamatosan nyelvtanárként dolgozok. 7 évig egy budapesti 12 évfolyamos gimnáziumban tanítottam, majd a kitérő után nyelviskolákban, magántanárként folytattam a nyelvtanítást. Online nyelvoktatással 5 éve foglalkozom, tanítás közben élek az internet adta számos lehetőséggel (videók, podcastok, online feladatok). Nagyszerű dolognak tartom, hogy a modern technológia segítségével képesek vagyunk legyőzni az idő és tér határait. Csak pár kattintás, és a világ bármely részéről máris németórán lehetünk. A tatabányai kórházban tanítva beleástam magam az egészségügyi szaknyelvbe, és azóta is folyamatosan készítek fel ápolókat, orvosokat külföldi munkavállalásra, nyelvvizsgára, állásinterjúra. Másik „specialitásom” a nyelvvizsgákra való felkészítés, az ECL, TELC nyelvvizsgarendszerben vizsgáztatok, de otthon vagyok a BME, Corvinus nyelvvizsgarendszerekben is. Tudom, hogy a német nehéz nyelv, de hiszem, hogy érdekessé, izgalmassá téve szórakoztatóvá válik a tanulása. Mottóm: Nem nekem tanulsz, hanem csakis magadnak!

Melinda

Borbély Melinda

Borbély Melinda vagyok, Székesfehérváron végeztem német nyelvtanárként, majd Veszprémben az egyetemet. Annak idején még orosszal kezdtem, majd jött a német és az angol.
2000 óta tanítok németet. Egy középiskolában tanítottam 13 évet, felkészítettem érettségire, nyelvvizsgára, tanfolyamokon is tanítottam. Rengeteg projektben és továbbképzésen vettem részt, jelenleg is rengeteg online tanfolyamon veszek részt.
2013-2016 január: elköltöztünk Brazíliába. Ott egy nyelviskolában tanítottam németet és angolt. Brazíliában a portugál nyelv a hivatalos nyelv, előtte sehol nem tanultam portugálul. Se németül, se angolul nem nagyon tudtak a brazilok (a magyar nyelvről nem is hallottak szinte), így kénytelen voltam elmenni egy nyelvtanfolyamra. Teljesen más 10 emberrel együtt tanulni, mint amikor valaki csak Rád koncentrál. Abszolút megértem és átéltem sokatok helyzetét, hogy milyen nehéz egy idegen országban élni és tanulni.
Àgival 2017. nyarától dolgozom együtt, azóta tanítok skype-on. A mai technikával mindent el lehet érni és nagyon megkönnyíti a helyzetünket. Annak idején még orosszal kezdtem, majd jött a német és az angol. Közben portugálul is tanultam.
TELC vizsgáztató is lettem, elvégeztem a tanfolyamot, hogy C2-es szinten is vizsgáztathatok. Goethe, ÖSD nyelvvizsgában is kiismerem magam.
Nagyon fontosnak tartom a nyelvtanulást és tisztában vagyok vele, hogy nem mindegy, hogyan tanulunk. Manapság rengeteg program, app és internetes oldal van, ami segíti a tanulást, talán egy kicsit túl sok is. Segítség nélkül elveszünk a „tudás tengerében”. Próbálom magam mindig szinten tartani, az új könyveket, anyagokat, módszereket megismerni.
A diákjaim szigorúnak tartanak, mindig adok fel házi feladatot, kikérdezem különbözö módszerekkel a szavakat. Célom, hogy elérjünk valamit: tegyünk le egy nyelvvizsgát, sikeresen vegyünk részt egy állásinterjún. Legyen látszatja, ha tanulunk és mindenképp legyen célunk.
Természetesen tanárként megértönek is kell lennem, mert lehet, hogy valaki 3 müszak mellett döntötte el, hogy tanuljon németül, mert ha nem változtat a német tudásán, mindig ö lesz az utolsó. Változtassunk ezen együtt! Èn segítek, ha partner vagy ebben!
Nagyon szeretek utazni,  kirándulni, imádom a filmeket  és a 14 éves kislányommal a világon mindent csinálni.

Márti

Pásztorné Kurucz Márta

Diplomám a Debreceni Egyetemen szereztem. Jelenleg egy gimnáziumban tanítok német nyelvet. 27 éve tanítom a német nyelvet, ezért úgy gondolom, hogy nagy tapasztalattal rendelkezem. Tapasztalatot szereztem a tehetséggondozásban, több alkalommal is tanítottam vállalatoknál csoportokat, ill. egyénileg is foglalkoztam nyelvtanulókkal. Diákjaimat közép és felsőfokú nyelvvizsgára, közép és emelt szintű német érettségire készítem. Az utóbbi években állásinterjúra, ill. külföldi munkavállalásra is készítettem tanítványaim.
Emellett fontosnak tartom az állandó önképzést. 2017-ben gyakorlatvezető mentortanár szakvizsgát tettem a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Tovább bővítettem ismereteim a korszerű oktatási módszerekről is. Emellett rendszeresen részt veszek tanfolyamokon, kurzusokon. Szabadidőmben online kurzuson bővítem ismereteim. Szívesen készítek tananyagokat, alkalmazom a megismert szoftvereket, applikációkat. Rendszeresen olvasom a német nyelvű híreket, nézek videó filmeket és böngészek ismeretterjesztő szövegeket, amelyeket tananyaggá transzformálok. Mivel jelenleg az angol nyelvi ismereteim frissítem és bővítem, magam is tudom, melyek a kommunikáció fejlesztésének leghatékonyabb módszerei. Felhasználok minden eszközt, handyt, tabletet és interakív táblát, ahhoz, hogy minél több irányból közelítsek a témához.

Anett

Komócsin-Pogány Anett

Komócsin-Pogány Anett vagyok. Német szakos tanárként végeztem Veszprémben 2008-ban, azóta foglalkozom a német nyelv oktatásával. Az elmúlt 10 évben dolgoztam közoktatásban, nyelviskolában, magántanárként, így különféle korosztállyal és a legkülönfélébb igényekkel volt alkalmam találkozni. Hallgatóimat a legváltozatosabb céllal tanítom: nyelvvizsgára, érettségire, állásinterjúra felkészítés, szóbeli felkészülés külföldi tartózkodásra, munkahelyi elvárások miatt stb. Óráimon magyarul tanulni vágyó külföldi hallgatók is megfordultak már. Egyéni és csoportos oktatás keretein belül is szívesen oktatok. Ismereteimet folyamatosan igyekszem bővíteni, így nemrégiben ECL nyelvvizsgáztatói képesítést szereztem, ami nagyon sok örömet szerez a felkészítés és a vizsgázatás területén egyaránt.
Néhány éve elkezdtem foglalkozni a Skype oktatással, hiszen ez egy nagyon kényelmes megoldást jelent tanár diák számára egyaránt, így minden értékes percet és a modern technológiát a tanulásra lehet fordítani, érdekes és változatos órákat készíteni.
Mivel nagyon szeretem a nyelveket, szabadidőm egy részében az angol felsőfokú nyelvvizsgámra készülök, hogy esetleg a jövőben azzal is segíthessem tanulóimat.

Lazar Ilona

Lázár Ilona

Német nyelvtanári diplomával rendelkezem, jelenleg egy középiskolában oktatok szinte minden évfolyamon. Korábban tanítottam általános iskolában 1-8. osztályig. Vállalkozóként vállalati nyelvoktatást végeztem és több pályázati projektben részt vettem nyelvtanárként, így van tapasztalatom felnőttoktatás terén is. Jelen körülmények között óráimat online formában vezetem, itt valóban személyre szabott oktatás folyik. Egyaránt fontosnak tartom az élő idegen nyelv folyamatos gyakorlását és a nyelv logikájának megértését. Én szintén tanulok idegen nyelvet, pontosan tudom, hogy milyen nehéz, de nem lehetetlen más nyelven megszólalni. Szeretem, ha egy hallgató kérdez. Csak elkezdeni nehéz! Aller Anfang ist schwer.

IMG 20190813 183958 387

Varga Krisztina

Varga Krisztina vagyok, szegedi német nyelvtanár. 2017 óta dolgozom pedagógusként. Szerencsésnek tartom magam, hiszen nagyon szeretem a szakmámat, tanítottam már minden korosztályt az alsósoktól a felnőttekig. Jelenleg állami iskolában dolgozom, de rendelkezem nyelviskolai tapasztalattal is. Óráim beszédorientáltak, nagy hangsúlyt fektetek a nyelvtanra és a szókincs építéséré, fejlesztésére. Ezekhez különböző módszereket és technikákat használok, hiszen mindenkinek más módszer lesz igazán hatékony. Számos sikeres nyelvvizsga áll mögöttem, legidősebb tanítványom ötvenen túl van.

A jövőben szeretném elvégezni a nyelvvizsgáztatói képzést, majd vizsgáztató tanárként is szeretnék dolgozni és tapasztalatokat gyűjteni.

Vállalkozóként tartok magánórákat és céges oktatásokat személyesen Szegeden vagy online.
Übung macht den Meister und Deutsch lernen macht Spaß!

bozó Péter kép

Bozó Péter

Sziasztok, üdvözlök mindenkit! Péter vagyok, a Szegedi Tudományegyetemen szereztem diplomát angol-német nyelvszakon. Tanulmányaim során lehetőségem volt több, külföli tanulmányúton részt venni Németországban és Ausztriában. A munkámhoz tartozik többek között a fordítás, tolmácsolás is. Várlak téged is szeretettel!

Tanárok Christoph Beeh

Christoph Beeh

Ahány nyelvet beszélsz – annyi életet élsz“ (szláv közmondás)

Christoph Beeh vagyok, Németországból jöttem és ugyanolyan lelkesen tanulok magyarul, mint németül tanítok. Hogy mire tanuljunk bármit? Miért éppen a német nyelvet? Arra csak te tudod a választ és kíváncsian hallgatlak! Számomra a legfontosabb az, hogy mindenki megtaláljon a saját motivációt. Így a szó szoros értelmében elsajátítunk egy (idegen) nyelvet. Germanisztika és kulturantropológia szakot végeztem. Némettanárként több helyen szereztem tapasztalatot: az isztambuli és a budapesti Goethe Intézetekben; Berlinben bevándorlóknak és analfabétáknak tanítottam; a Szegedi Tudományegyetemen nyelvgyakorlatokat, országismereti és nyelvészeti órákat tartottam.

Szeretek olvasni, zenét hallgatni és utazni. Und was machst du gern?

 

 

Student Szilvi fotó

Student Szilvia

(Jelenleg babázik otthon, de várjuk vissza!)

Student Szilvia vagyok, német nyelvtanár. Az egyetem elvégzése óta, vagyis csaknem 15 éve vagyok a német tanári pályán. Eleinte inkább gimnazistáknak tanítottam általános német nyelvet, készültem velük érettségire és nyelvvizsgákra. Az utóbbi 10 évben viszont már inkább szaknyelvet oktatok; egyrészt gazdasági német szaknyelvet, lelkesen készülve a diákjaimmal a gazdasági nyelvvizsgákra, állásinterjúra és külföldi munkavállalásra. Illetve egészségügyi német szaknyelvet tanítok. Orvosokkal és ápolókkal tanulok személyre szabottan, figyelembe véve az egyedi igényeiket és a szakterületük adta speciális ismereteket. Az egészségügyi szaknyelv különösen közel áll hozzám. Talán ez is az oka, hogy egészségügyi végzettségeket is szereztem, ami nagy hasznomra válik a szaknyelv oktatásakor.
Szeretem a munkámat, mert minden nap más, minden óra más, minden diákom más. Lelkesít ez a változatosság. Igyekszem vidám, mozgalmas és hatékony órákat tartani, ugyanakkor szeretek sok házi feladatot adni és terhelni a diákjaimat. Szabadidőmben sütök-főzök, kirándulok. Mindig találok valami tanulnivalót, így képzem magam. Ha tehetem most éppen babamasszázst oktatok.

Csilla

Timkó Csilla

(Jelenleg babázik otthon, de várjuk vissza!)

Közel tíz éve foglalkozom a gyerekkori álmommal, a német és angol nyelv tanításával bármilyen korosztálynak. Minden tanulómat egy külön kihívásnak tekintem, és egyénre szabottan érjük el közösen a kitűzött célokat, sok nevetéssel és befektetett energiával. Az online tanulás rengeteg lehetőséget hordoz magában, beleértve a kommunikációra helyezett nagy hangsúlyt, vagy akár az internet nyújtotta feladatok, videók, hanganyagok sokaságát.
A tanítás mellett szeretek olvasni, főzni, színházba járni, csupa hasznos dologgal tölteni a szabad időmet, ami kikapcsol és feltölt egyszerre!