13 német szó, ahol nagy eséllyel eltalálod a névelőt

2017.07.09 23:59

 

Azok az utálatos névelők - 13 német szó, ahol nagy eséllyel eltalálod a névelőt

 

Azon nincs mit vitázni, hogy a német nyelvben a névelők megkeserítik a tanulni vágyók életét. Merthogy miféle logika van bennük?! Hát, sajnos nem sok. Korábban már megkíséreltük magyarázattal és táblázatokkal kicsit könnyebbé tenni a névelők megjegyzését.
Most szeretnénk megmutatni, hogy vannak azért olyan zavarodott szavak, amelyek maguk sem tudták eldönteni, milyen névelőjük is van, így több névelővel is szembejöhetnek Veled.
Ez országonként, tartományonként, dialektusonként változhat.
De a lényeg: egész nagy százalék eséllyel nem rossz névelőt fogsz ezeknél a szavaknál alkalamazni. ;-) Figyelem! Ez most csak egy 13 szóból álló lista! Van több ilyen változó névelőjű szó is. Mi most ezeket szeretnénk megmutatni:


1) das, der Blog a blog
2) der vagy das, Ausztriában das Bonbon a cukorka
3) der, Ausztriában die, ritkán das Dschungel (látod, ez meg nagyon szerethető, bármelyik névelővel hallhatod) a dzsungel
4) die, das (délnémet, Ausztria, Svájc) E-Mail az e-mail
5) der, das File a file

 

6) der (főleg Ausztria, Svájc) vagy das, ritkán die Joghurt a joghurt
(a joghurt helyesírását tekintve is egy érdekes szó. Alapvetően Joghurt, tehát egy h betű befigyel a szó közepén, de elfogadott helyesírási forma a h nélküli változat is: Jogurt)
7) der, das Kaugummi a rágó

 

 

 

8) der, das Ketchup a ketchup
9) der, das Laptop a laptop
10) der (ez a ritkább), das Poster a poszter
11) der, das (Ausztria, Svájc) Pyjama a pizsama
12) der, das (ritkábban) Radiergummi a radír
13) der, das Viadukt a viadukt


Reméljük, hasznosnak találtad ezt a bejegyzésünket. Egyébként: Te küzdesz a névelőkkel? Aokkal együtt tanulod a szavakat, vagy esetleg legyintesz rájuk és betippeled őket használat közben? A hozzászólásoknál megoszthatnád velünk, ha van kedved.

Köszönjük szépen!