6 nagyon nehezen kiejthető, „köpködős” szó

2017.06.19 16:12

 

6 nagyon nehezen kiejthető, „köpködős” szó

 

 

Most írtunk össze néhány kifejezést, és szembejött egy kedves szó, amelynek már bepötyögésekor is rendesen lesni kell a billentyűzetet, de kiejtéskor jönnek az igazi problémák. Erről eszünkbe jutott, hogy érdekes lehet egy bejegyzés a nehezen kiejthető német szavakról. Íme egy 6-os lista, fogadjátok (és ejtsétek) szeretettel! 

1. rezeptpflichtig 
receptköteles
Ez volt ama bizonyos szó. A Rezept szó ellen semmi kifogásunk sem lehet. De azért az túlzás, hogy a pflichtig-gel (köteles, kötelező) egy szóban előfordulnak. Használatakor a beszédpartnernek esernyő használata melegen ajánlott - ha nem is kötelező. ;-)


2. selbstverständlich egyértelmű

Ehhez nincs mit hozzáfűznünk, a szó önmagáért beszél…

3. der Schlussstrich na, ezt a szót nem is olyan könnyű magyarra fordítani egy szóban. Ich muss einen Schlussstrich ziehen Le kell zárnom (be kell fejeznem) valamit. (Amit lezársz, befejezel az unter elöljárót kap!) Du musst unter diese Sache einen Schlussstrich ziehen. Le kell zárnod ezt a dolgot.
Leírni sem volt könnyű. Ha háromszor egymás után ki tudod mondani, kapsz egy virtuális dicséretet. 


4. die Streichholzschachtel a gyufásdoboz
Ha pedig fokozni szeretnéd az élvezeted, mondhatod kicsinyítő képzővel is.
das Streichholzschächtelchen. A 
gyufásdobozocska. Na, megy? :-)5. Hogy is csúszhatott az Eichhörnchen (das) az 5. helyre. Szerintem aki ezt a szót meghallja, az biztos valami ronda dologra gondol: egy ipari gép nevére vagy egy jogászatban előforduló szakkifejezésre.
Pedig ez a nem túl szép szó egy igen kedves állatot jelent: ő a
 mókus. Csak a németben kicsit pórul járt szegény a nevével.

 

 

 

 

6. Hasonlóképpen járt a szegény, csipogó hangot kiadó műanyag játék gumikacsa is, mondjuk ki együtt: das Quietscheentchen
Valószínűleg nem ez a szó a német kisgyerekek legelőször kiejtett szava.
Reméljük, tetszett ez a bejegyzés. Tudsz nekünk írni olyan szót, aminek a kiejtésével meggyűlik a bajod? Esetleg az általunk említettek közül melyiket tudod a legnehezebben kiejteni? Ha megírod hozzászólásban, megköszönjük.

Korábban írtunk már olyan szavakról, amelyeket nagyon nehéz magyar nyelven visszaadni,  jó olvasást hozzá! ;-)