8+1 tipp a sikeres szóbeli nyelvvizsgához

2017.04.15 11:37

Szóbelizni fogsz hamarosan németből?
Kellene pár trükk a sikerhez?
Akkor ide süss:

8 + 1 tipp a sikeres szóbeli nyelvvizsgához


1.) Tanuld meg a születési dátumodat, helyedet mindenképpen németül! Ez banális dolognak tűnhet, de sok szóbelin ez az első kérdés, amint belépsz a terembe: hogy hívnak, mikor születtél (esetleg az is, hogy hol). És hát remegő lábakkal és gyomorral még az ilyen egyszerű kérdés is mellbevágó lehet.

Sok nyelvvizsga esetében van egy
bevezető beszélgetés - ezt nem szokták pontozni, VISZONT mégiscsak teszel egy első benyomást a vizsgáztatóra, jó, ha már az elején lehengerled. ;-)

(Itt általában Rólad kérdeznek, miért vagy itt, honnan jössz, mivel érkeztél, hogy érzed magad stb. – páros vizsga esetén erről a partnereddel kell beszélned.)


2.) Gondold át, miről kérdezhetnek, mit válaszolnál, és azt is, hogy te mit kérdeznél a veled szemben ülő másik vizsgázótól – amennyiben páros vizsgára készülsz!

 


3.) Meg ne szólalj magyarul (angolul, svédül, stb.), csakis németül!
Az nem hatalmas katasztrófa, ha valamit nem értesz, nem tudsz, de
meg kell tudnod kérdezni németül azt, ami gondot okoz.

4.) Beszélj, beszélj, beszélj! Mindenről, ami eszedbe jut és természetesen a témához kapcsolódik. Vigyázat! A képleírás a nyelvvizsgán már legtöbbször nem arról szól, hogy elmondod, mit látsz a képen, hanem pár mondattal beszélsz a képről, és szépen elvonatkoztatsz róla. Sokszor a feladat címe elárulja, mi is a képleírás témája.

5.) Ha páros vizsga van, azaz nem a vizsgáztatóval beszélgetsz, hanem egy sorstársaddal, sokat nyom a latban, ha figyelsz rá. Ha megakad, segítő kérdéssel támogatod, visszakérdezel, egyszóval tartod vele a kapcsolatot, reagálsz a véleményére, megkérdezed az övét, stb.

6.) Mindig vannak
panelmondatok, amiket jó megtanulni és alkalmazni.
Érvelés, vita, véleménykifejtés esetén sok pontot tud hozni a konyhára, ha nem csak a „Meiner Meinung nach” sablont puffogtatod, hanem megtanulsz vele rokon értelmű 3-4 kifejezést, és azokat is beépíted a mondandódba. Ehhez ötleteket találsz ITT és ITT.


7.) Készülj fel! Nézd meg a nyelvvizsgára felkészítő könyveket, honlapokat, YouTube videókat (itt, ha beírod a nyelvvizsgád típusát, szintjét, nagy eséllyel találsz videót az adott vizsga bemutatásával.)
Fontos tipp: 2016 őszén voltak változások a nyelvvizsgákban, ezért a legfrissebb infókkal mindig a honlapok tudnak szolgálni, mindenképpen figyeld őket!

 

8.) A vizsga előtti napon ne tanulj! Pihenj, kapcsolj ki, töltődj fel!

+1.) Figyelj a vizsgáztató vagy a vizsgázó társad jelzéseire! Ha esetleg nem a témáról beszélsz, figyelmeztetni fognak valamilyen módon, az még nem katasztrófa. Az annál inkább, ha ezt nem hallod meg, és mondod tovább a mondandódat – rossz témáról.

Ha pedig gyakorlásra vágysz, szeretnél egy csoportot, ahol kérdezhetsz, tanulhatsz, nézd meg a
Facebook csoportunkat! Ha pedig tanárral szeretnél felkészülni a nyelvvizsgára, ITT nézz körül, és keress minket bátran ITT!

Ezeket a tippeket szerettük volna most Veled mindenképpen megosztani. Reméljük, hasznosak voltak.
Ha kérdésed merülne fel, a hozzászólások résznél tedd fel bátran!