A legrugalmasabb némettanfolyam a piacon, ami tényleg megtanít németül

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Dr. Vekerdy Tamás beszól a magyar iskolarendszernek

 – és mi teljesen egyetértünk vele!

Vekerdyvel amúgy sem nagyon vitatkoznánk, de ez a pár sor, amit az idegennyelv-tanulásról, tanításról megfogalmazott, nagyon a szívünkbe trafált:


„…Erről eszembe jutott a magyar gyerekek idegennyelv-tanulása, amit nyelvtani alapon próbálnak megoldani. Ezért nem fog soha az a gyerek megszólalni idegen nyelven. A helyes módszer: egy szót se magyarul, magyarázz inkább kézzel-lábbal, az se baj, ha tévedsz. Egy idő után meg fognak érteni. Magyarországon pont az ellenkezője történik: „Beszélj hibátlanul!” A pedagógusok nem bírják elviselni a hibázást, ami totálisan kreativitásellenes. Mert a tévedés visz el új, még járatlan utakra.”

Mennyire igaz! Emlékszel arra az érzésre, amikor a tanár letolt, mert nem jól ragoztál? Vagy arra, hogy a torkodban dobogott a szíved, mert bár volt elképzelésed a jó megoldásról, mégsem jelentkeztél, hátha rosszul mondasz valamit?

Nem vagy egyedül ezzel! És tisztelet a kivételnek, de nagyon sok iskolában a helyzet a mai napig változatlan – sajnos!

A legtöbb diák azzal jön hozzánk, hogy nem mer megszólalni németül. 
Ilyenkor általában kiderül, hogy a suliban jól leszidták, ha rossz választ mondott. Hát csoda, ha ezek után inkább meg sem szólal?

Pedig a hibákból CSAK tanulni lehet! Szeresd a hibáidat!

Hogy tanulnak a kisgyerekek? A hibáikból –elesnek, letörlik a ruhájukat (ok, leginkább a szülők ;-), felállnak és mennek tovább. Őket még nem feszélyezi az, hogy valamit rosszul csinálnak – ösztönösen érzik, hogy abból csak tanulhatnak.
De ha a hibáikra a szülők, az iskola, a világ szidással válaszol, egy idő után inkább nem fognak próbálkozni.

A nyelvekre is teljesen igaz: elrontasz valamit, észreveszed (vagy valaki szól, jó szándékkal, nem kioktató stílusban), és abból, hogy kijavítod a hibát, máris beragad a jó megoldás. Ennyi!

Abból senki nem fog megérteni, ha csak bambán nézel, várva, hogy a világ majd kinyögi a helyes megoldást. Helyes megoldás? Van egyáltalán olyan? Ha elmerülsz a német nyelvben (is), rájössz, hogy van, hogy rengeteg jó megoldás létezik.
DE ha nem trafálsz bele, hát bumm! Majd megtanulod! De valljuk: a nyelvtudás nem az, ha valaki hibátlanul beszél, hanem ha MEGÉRTETI magát. (Magyarul szerinted hány anyanyelvi beszélő tud hibátlanul beszélni?)
Ehhez pedig mi kell? Beszélni, hibázni, gyakorolni. 

Egy jó tanács: kezdj el beszélni, hibázni, gyakorolni! Ne keress kifogásokat: sz*r tanárom volt, nem jó a nyelvtanom, mi van, ha kiröhögnek stb. Kifogás mindig lesz, ez nem kérdés. A kérdés az: Te megengeded-e magadnak, hogy hibázz?

Amennyiben gyakorolni szeretnél, a FB csoportunkban erre van lehetőség, vagy itt, a honlapon. Ha pedig szeretnéd, hogy tanár irányítson, beszédre bírjon, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!

A legrugalmasabb némettanfolyam a piacon, ami tényleg megtanít végre németül

A Lupán Német Online kiscsoportos tanfolyamain 100%-ban a beszédfejlesztésre koncentrálunk.
Bebizonyítjuk, hogy Te is tudsz németül beszélni.

Jelentkezési határidő:
2024. április 24.