Hogy néz ki a TELC B1 szóbeli vizsga?

2017.09.27 17:55

 

Hogy néz ki a TELC B1 szóbeli vizsga?

 

Sokan kérdeztétek, hogy is néz ki a TELC B1 szóbeli nyelvvizsga.
Nos, az első kérdés mindig az, hogy ez páros vizsga? Igen, páros vizsgáról van szó, azaz egy másik vizsgázóval kell beszélgetned, nem a vizsgáztatóval. A vizsgáztató tulajdonképpen szinte „csak” felügyeli, vezeti a vizsgát, néha belekérdez(het), de optimális esetben egyfajta közvetítői szerepe van csak.
És akkor jöjjenek a feladatrészek, vagyis a vizsga felépítése!

 

Az első feladatrészben van a kapcsolatfelvétel. Itt kb. 3-4 perc áll rendelkezésedre. Ebben a feladatban arra kér a vizsgáztató Titeket, hogy ismerjétek meg egymást. A lapodon található témák nem kötelező jellegűek, csak feldobnak pár dolgot, amiről beszélhetsz. Itt a hangsúly azon van, hogy bemutasd magad, és a számodra fontos kérdéseket meg tudd kérdezni a partneredtől. Az első rész vége előtt a vizsgáztató is felvethet egy témát, amire reagálnotok kell.


A második részben egy adott témáról kell beszélgetnetek. Különböző feladatlapokat kaptok, ugyanarról a témáról (képpel és szöveggel). Össze kell foglalnotok az olvasottakat és arról elbeszélgetni a partnerrel. Nagyon jól veszi ki magát, ha valóban beszélgettek! Tehát ha a kérdésedre kapsz választ, esetleg tovább is fűzöd a beszélgetést, nem csak egy szóval lecsapod. 

Nyelvtani hibák, ez is gyakori kérdés. Igen, a nyelvtani hibákat is figyelnie kell a vizsgáztatónak, DE sokkal fontosabb az, hogy beszélj, reagálj a másikra!
A véleménynyil vánításhoz találsz panelmondatokat, jó ezekből 1-2-t elsütni: Ez a vezérhangyám, itt már írtam róla. ;-) 

 

A harmadik részben egyforma feladatlapot kaptok. Közösen kell megoldanotok egy feladatot. Pl. egy szülinapi buli megszervezését vagy egy kirándulást. Javaslatokat kell tenni, megbeszélni, ki mit vállal, reagálni a másik felvetésére, stb. 

 

Ami megnyugtató a TELC nyelvvizsgánál, az az, hogy rendelkezésedre áll 20 perc felkészülési idő! Legyen nálad, DE ne olvasd fel a lapodra írtakat, az csak egy mankó legyen! Vizsgáztatóként mindig azt figyeljük, mennyire tudnak a partnerek egymásra reagálni, mennyire „életszagú” a beszélgetés.

És akkor itt jön a kérdés: „Na igen, de mi van, ha a partnerem nem ügyes és nem tud rám reagálni, nem tudok vele beszélgetni? Vagy ha olyan a kiejtése, hogy nem értem meg?" Semmi pánik! A vizsgáztatók is hallják, látják, mit tudtok, természetesen azt is érzékelik, ha az egyik fél nagyon gyenge. A Te feladatot az, hogy magadat megmutasd, kihozd a maximumot, a többi a vizsgázatóké, bízd csak oda! ;-)

Ha szeretnéd látni is, hogy néz ki egy ilyen vizsga, ITT találsz hozzá egy videót a Telc nyelvvizsgaközponttól.

És olvasd el korábbi írásunkat a 8 tippünket a sikeres nyelvvizsgáról is!
Jó (ki)készülést kívánunk! ;-)