Így tanultok Ti

2017.07.05 15:27

 

Így tanultok Ti

 

5+1 tipp, amivel hatékonyan tudtok tanulni

Szuper trükköket és tippeket szoktunk kapni a Facebook csoportunkban. Ezért is nagyon szerethető ez a csoport, mert a feladatok, a tanári magyarázatok, a humoros, tanulságos történetek közt mindig előkerül olyan praktikus trükk is, amivel igen sokat lehet segíteni a többieknek is. Nem teljesen jó az alcím, hiszen nem csak tanulási praktikákat szoktak velünk megosztani a csoporttagok, hanem olyan leírásokat is, amelyekkel egy-egy nyelvtani szabályt könnyebben meg tudnak jegyezni.
Lássuk hát a medvét! 

 

5 tipp, segítség - Tőletek nekünk – és egymásnak ;-)

 


1.) Igen sokan szenvednek a személyes névmásokkal, azon belül az az ihm, ihr keveredése okoz sokaknak gondot.

Egyik tanítványunk szuper trükkje, azoknak akik keverik az személyes névmásoknál az "ihr" (jelentése: neki-nőnemben- az ihr még jelent sok mást is egyébként), és "ihm"-et (jelentése: neki hímnemben, semleges nemben).
Nőnem: arról jegyezte meg, hogy I(h)rén-nek, ő nő.
Hímnem (meg semleges): ő pedig I(h)mre-nek, hapsi.

Talán segít Nektek is, ha keveritek ezt a kettőt. Persze van akinek ezek az asszociációk zavaróak, tőlük elnézést kérünk!
És köszi, Judit! ;-)


2.) A feltételes múlt magyarázatához érkezett egy szuper segítség Melindától:
Leírom, én hogy tanultam meg a feltételes múltat, hátha neked is segit. :) Előbb mondd el kijelentő mondat múlt időben, amit feltételesben szeretnél mondani, majd egyszerűen cseréld le a haben-t hätten-re, pl. a te mondataiddal: Meg tudtam csinálni: Ich habe es machen können (mindig a perfektet - az összetett múltat használd!), majd simán átírod a hatte-t hätte-re: Meg tudtam volna csinálni Ich hätte es machen können. Vagy a másik : Ich habe genug Zeit gehabt. = Elég időm volt. Ich hätte genug Zeit gehabt. = Elég időm lett volna :) Ilyen egyszerű! 


3.) Sokan szenvednek attól, hogy nem értik meg egy adott szituációban, mit is mond a német fél.
Telefonon ez aztán még gyakrabban előfordul, hiszen akkor még a szájmozgás lesése sem segíti a megértést. Kiváló gyakorlás lehet, ha ezeket a beszélgetéseket rögzíted és visszajátszod – ahányszor csak akarod. Ezt a tippet is nagyon szeretjük, és köszönjük! :-)

4.) Links, rechts? Jobb, bal? Vagy bal, jobb? Hogy is van ez? Kaptunk erre is trükköket.

A links - rechts pàrost pedig úgy, hogy egy napig volt a bal kezemre írva hogy links. Pàrokat soha nem tudok megtanulni, mert összekeverem őket, így mindig az egyiket megtanulom, akkor a màsikat kizàràsos alapon fogom tudni.

Ugyanezt a problémát Bernadett így oldotta meg: 
Links - rechts- re van ötletem. Magyarul is mondjuk, hogy valaki link ember. Az olyan balfék. Szóval a links ezért bal.

 

 

5.) Egy egyszerű, de nagyszerű trükk: a plakátolás!
Falra, csempére, ágy fölé, WC ajtóra – persze csakis a ház többi lakójának beleegyezésével.
A képen Gergő szuper plakátolását láthatjátok, így aztán nincs menekvés a tanulás elől! :-) 

 

 

 

 

+1.) Éva pedig - ugyenezen "kiplakátolás elven" a telefonját használta segítségül, hiszen mindig kéznél van. Ha nem jutott eszébe egy ige megfelelő ragozása, vagy épp a személyes névmásokkal küszködött, egyszerűen csak rápillantott, s máris tudta folytatni a mondandóját.ITT pedig a beérkezett anyagokat találod a játékunkra, ami szintén arról szólt, ki milyen módszert alkalmaz. Gyere szavazni, Neked melyik tetszett a legjobban!

 

 

Neked van trükköd, módszered, ami segíti a tanulásodat? 

 

Ha pedig bajban vagy, hogy milyen mondatokat is doghatsz be különböző szituációkban, nézd csak meg a párbeszéd csomagunkat, szeretni fogod! ;-)