Kifejezések a Finger (ujj) szóval

2018.01.15 18:27

Kifejezések a Finger (ujj) szóval

 

Korábbi cikkeinkben (ITT és ITT) már játszottuk azt, hogy kipécéztünk egy szót és írtunk vele néhány kifejezést, szólás-mondást.
Mai cikkünkben az ujj (der Finger) áll a középpontban. (Itt jegyezzük meg, hogy a német nyelvnek külön szava(i) van a lábujjra, csak hogy jobb legyen a buli ;-) Ez pedig a der Zeh, vagy die Zehe) De akkor most jöjjön az a fránya Finger szó:


Er schaut mir auf die FingerA körmömre néz/Ellenőriz/Figyel engem.

Finger/Hände weg! El a kezekkel!
 

Er rührt keinen Finger.
A kisujját sem mozdítja/Nem csinál semmit/Nem segít.

Er wickelt seinen Vater/seine Mutter um den (kleinen) FingerAz ujja köré csavarja az apukáját/anyukáját.Ihm/Ihr rinnt das Geld/die Zeit durch die Finger. Kifolyik a kezei(ujjai) közül a pénz/az idő.

Er hat klebrige Finger/Hände

Enyves kezű/lLopós.


Fontos! Az ilyen kifejezéseket egyszerűbb, ha konkrét mondattal, alannyal, nem csak pusztán kifejezésként tanulod meg. Pl. jemandem auf die Finger schauen. Így sokkal nehezebb dolga van az agyadnak, mintha ezt a mondatot kell megjegyeznie: Mein Chef schaut mir auf die Finger. Próbáld csak ki, reméljük, hasznos tipp lesz ez számodra!

Úgy érzed, jól jönne még jó pár ezekhez hasonló kifejezés? 
Akkor pont Neked való ez a gyűjteményünk: 150 lépcsőfok a változatos beszédhez, kukkats gyorsan bele!

És egy gyors kérdés megint: hasznosak ezek a tippek, cikkek Neked? Írjunk mindig ilyeneket, vagy maradjunk inkább a nyelvtannál, nyelvvizsgás infóknál stb. Írd meg, kérlek, hozzászólásban, hogy lássuk, mivel tudunk segíteni. 

Köszönjük a válaszodat! :-)