Kifejezések a Finger (ujj) szóval

2018.01.15 18:27

Kifejezések a Finger (ujj) szóval

 

Korábbi cikkeinkben (ITT és ITT) már játszottuk azt, hogy kipécéztünk egy szót és írtunk vele néhány kifejezést, szólás-mondást.
Mai cikkünkben az ujj (der Finger) áll a középpontban. (Itt jegyezzük meg, hogy a német nyelvnek külön szava(i) van a lábujjra, csak hogy jobb legyen a buli ;-) Ez pedig a der Zeh, vagy die Zehe) De akkor most jöjjön az a fránya Finger szó:


Er schaut mir auf die FingerA körmömre néz/Ellenőriz/Figyel engem.

Finger/Hände weg! El a kezekkel!
 

Er rührt keinen Finger.
A kisujját sem mozdítja/Nem csinál semmit/Nem segít.

Er wickelt seinen Vater/seine Mutter um den (kleinen) FingerAz ujja köré csavarja az apukáját/anyukáját.Ihm/Ihr rinnt das Geld/die Zeit durch die Finger. Kifolyik a kezei(ujjai) közül a pénz/az idő.

Er hat klebrige Finger/Hände

Enyves kezű/lLopós.


Fontos! Az ilyen kifejezéseket egyszerűbb, ha konkrét mondattal, alannyal, nem csak pusztán kifejezésként tanulod meg. Pl. jemandem auf die Finger schauen. Így sokkal nehezebb dolga van az agyadnak, mintha ezt a mondatot kell megjegyeznie: Mein Chef schaut mir auf die Finger. Próbáld csak ki, reméljük, hasznos tipp lesz ez számodra!

És egy gyors kérdés megint: hasznosak ezek a tippek, cikkek Neked? Írjunk mindig ilyeneket, vagy maradjunk inkább a nyelvtannál, nyelvvizsgás infóknál stb. Írd meg, kérlek, hozzászólásban, hogy lássuk, mivel tudunk segíteni. 

Köszönjük a válaszodat! :-)