Nem találjuk a megfelelő szavakat

2017.11.07 10:53

Nem találjuk a megfelelő szavakat

 

Egy korábbi cikkünkben már írtunk olyan szavakról, amelyeket nem igazán lehet a magyar nyelvre átülteni. Jöjjön most megint pár ilyen magyarul szinte megfogalmazhatatlan német szó! Ismét kijelenthetjük: nem találjuk a megfelelő (magyar) szavakat! ;-)


das Fernweh
ez a honvágy ellentéte; a távolba, pl. távoli országokba utáni vágyakozás.
Ich habe Heimweh. Honvágyam van. - Ich habe Fernweh. Vágyom a „távolba”. Kicsit nyögvenyelős, de valahogy így lehet lefordítani.

Ha már Fernweh, jöjjön egy kis kedves, sokszor aktuális szó: urlaubsreif
Mein Kollege ist urlaubsreif – mondhatod a sok munkától már elcsigázott, totál elfáradt kollégádra, akire nagyon ráférne már egy kis pihenés. Ez a kollégád már nagyon megérett az üdülésre, pihenésre.(Urlaub szabadság, üdülés; reif - érett)


das Sommerloch
Mi már elvágyódtunk a távolba, ahova nagyon is nyaralásra éretten meg is érkeztünk, ám a külvilágban is felütheti a fejét a Sommerloch jelenség. Azaz: „nyári lyuk”. Ez a kifejezés a nyár folyamán előforduló, fontos politika hírekben szegény időszakra utal. Akárcsak a szinonimája, a Saure-Gurken –Zeit kifejezés.

 

 

 

sich fremdschämen
Ezt akkor érezzük, amikor mások ciki, kínos viselkedése miatt szégyenkezünk.
Ich schäme mich. Szégyellem magam. De ha már ott van a fremd szócska, az kifejezi, hogy mások miatt, mások helyett szégyenkezem. Ich schäme mich fremd.

der Nachdurst
Ez egy tök logikus szó, azonban magyarul balassis körmondatokban adható csak vissza, íme:
Der Durst az ugye a szomj, szomjúság. Na, a Nachdurst pedig az a szomjúság, ami túl sok alkohol elfogyasztása után jelentkezik az alkoholt elfogyasztott személynél. ;-) Vagyis egyfajta utószomjúság.
Ah, nehéz ez. Ich habe Nachdurst. Szomjas vagyok (mert sok alkoholt ittam, és dehidratálódott a szervezetem…)

Reméljük, ezek a kifejezések elnyerték a tetszésedet, és tudtunk velük újat mondani! 

Szeretjük a német szavakat így blogbejegyzés formájában is közelebb hozni az olvasókhoz, csak egy rövid kérdés: Hasznosnak találod ezeket a bejegyzéseket? Vagy jobban örülnél, ha több nyelvtan, szöveghallgatás, egyéb feladat jönne Veled szembe az oldalon? A hozzászólásoknál írd le, kérlek, a véleményedet! 

Köszönjük!