TELC B1 (alapfok) szóbeli nyelvvizsga – tanulói tapasztalat, élménybeszámoló

2017.09.28 13:24

TELC B1 (alapfok) szóbeli nyelvvizsga – tanulói tapasztalat, élménybeszámoló

 

Sokan érdeklődtök a nyelvvizsgákkal kapcsolatban. A neten rengeteg anyagot lehet találni (azért annak mindig menj utána, mennyire hiteles forrást veszel alapul, elég sok félrevezető infó is kering…), mégis talán a személyes tapasztalat az, amiről kevesebbet lehet olvasni. Jöjjön hát egy kis élménybeszámoló a TELC B1 szóbeli vizsgával kapcsolatban – tanulónk ezt a vizsgát Németországban tette le. Azért jegyezzük ezt meg, mert lehet pici eltérés a kinti, és az itthoni vizsgák között.

 

A szóbeli első részében egy A4-es papírt kaptunk (páros vizsga volt). A papíron nagyon nagy betűkkel egymás alá fel volt sorolva olyan, hogy név, kor, honnan jöttél, munka, hobbi, nyelv (németül természetesen). Ez alapján kellett magadról beszélned egész mondatokban. Úgy emlékszem, még volt olyan, hogy kérdőszavakat kaptál és a kérdőszavak alapján fel kellett két kérdést tenned a vizsgapartnerednek, neki válaszolni. És ő is kérdezett tőled kettőt és neked válaszolni.

 

A második részben képleírás volt. Az én fotómon két kisgyerek egy labdával a kezében futott. A kép nagyon minimalista. Erről kellett beszélnem. Az sem látszott, hogy hol játszanak, semmi, szóval a fantáziádra van bízva, hogy mit mondasz.

A kinézetükről beszéltem és hogy mit csinálnak, milyen az idő és hogy hogy érzik magukat. Biztos testvérek és szeretik egymást. Sokat lehet rizsázni. Amikor mondták, hogy oké elég, akkor tettek fel még két kérdést. Az egyikre emlékszem, mégpedig, hogy milyen tipikus játékok vannak, amivel a magyar gyerekek játszanak. (Németországban vizsgáztam). 

 

A harmadik feladat az volt, hogy a vizsgapartneremmel kellett megszerveznünk egy közös kirándulást. Itt ránk volt bízva, hogy hova megyünk. Talán az volt a meghatározásban, hogy közlekedés, étel, ital, időpont, program. Ez sem volt gond, csak arra kell figyelni, hogy ne legyen mindig egyetértés. Bele kell tenni egy két olyan kis egyszerű csavart, hogy ne ide menjünk, hanem oda, mert én azt a várost nem szeretem, vagy mert ez sokkal jobb. Ne busszal menjünk, hanem kocsival stb., de nem kell mindig ellenkezni, csak megtörni a jajaja-persze-szuper-nagyon jó ötlet dolgot.”

 

 

Nos, így néz ki egy B1-es TELC nyelvvizsga belülről. ;-)


Reméljük, segített a cikk! Ha szeretnél pár hasznos ötletekkel gazdagodni, olvasd el a sikeres szóbelihez összegyűjtött tippjeinket, illetve a TELC B1 szóbeli nyelvvizsga feladatainak leírását, menetét is!


Nagyon köszönjük a beszámolót, Viki!!!